Obama fientlig mot Israel

President Barack Hussein Obama verkar utnyttja israelernas fruktan att bli lämnade ensamma inför ett iranskt kärnvapenhot.


Källor inom det israeliska högerstyret, närmare bestämt inom Benjamin Netanjahus Likudfraktion, säger efter Netanjahus förödmjukande besök i Vita huset att Obama kanske står Israel bi vid ett akut iranskt kärnvapenhot. Men priset är att Netanjahu först måste ge upp delar av Jerusalem och skriftligen lova att vissa förorter som Abu Dis på den östra sluttningen av Oljeberget tillfaller PLO, långt innan ett fredsavtal undertecknats.


Det vill säga, redan inom några veckor eller högst några månader måste Israel gå med på en delning av sin egen huvudstad, Jerusalem. Varken regeringskällor i Israel eller i USA är redo att bekräfta uppgifterna. Men Obamas inlindade ultimatum har ventilerats och källor inom PLO har rapporterat om detta.


Obama har valt sida. Krisen kan utveckla sig nästan åt vilket håll som helst.


Den israeliska högerkoalitionen kan infria andra amerikanska önskemål utan större samvetsnöd: som att frige 2 000 fängslade och dömda terrorister ur PLO:s led. Kanske också gå med på att låta 50 000 palestinska flyktingar från det första arabiska angreppskriget mot Israel 1948, eller deras barn, slå sig ner i Israel. Det borde vara ett lätt val jämfört med att förlora USA:s militära stöd och förråd av ammunition i händelse av ett nytt storkrig.


HUR SOM HELST finns det aktningsvärda kolumnister i Israel som menar att tärningen är kastad i Washington. Obama har en radikalt annan syn på Israel än sina föregångare, och relationerna med Israel kommer definitivt att ändras så länge det israeliska högerstyret sitter kvar vid makten och vägrar infria Obamas önskningar. Man skriver också rätt mycket om att “Bibi” Netanjahu aldrig varit så nedslagen som nu, och att han gick i en fälla, när han beslöt sig för att försöka komma till tals med den amerikanske presidenten, fast de just nu är oense om nästan allt. Obama tog emot Netanjahu i Vita huset inte som en allierad utan som om Israels premiärminister var diktator i ett pluttland av ringa betydelse för stora USA.


Flera kolumnister är inne på temat att Obama söker få Netanjahu utbytt som  statsminister i Israel. Det första steget skulle vara att förmå centerpartiledaren Tzipi Livni att ansluta sig till koalitionen, helt enkelt pressa henne på Netanjahu, då kanske extremhögern lämnar koalitionen, och då blir det lättare att “hantera” Netanjahu och tvinga honom att göra de eftergifter som Obama är ute efter. I likhet med PLO söker Obama etablera fakta innan förhandlingarna mellan Israel och PLO ens kommit igång. Om två år måste den palestinska staten finnas på plats. Så uttryckte Washington saken i början av den här veckan...


Men Obama har under sitt första år som president gjort stora bedömningesfel i Mellanöstern. Faktum är att den israeliska högerkoalitionen är stabilare nu än på länge. Och vore det inte lätt för Netanjahu att demonstrera för väljarna i Israel att den oerfarne amerikanske presidenten tar sig otillåtna friheter genom att söka diktera maktförhållandena i Israel, som dessutom fötts fram via demokratiska val? Det kan nog tänkas.


Obama har tagit ett kapitel ur historieboken: Bill Clinton vädjade för tio år sedan om “fred” över huvudet på samme israeliske premiärminister, alltså Netanjahu. Clinton höll faktiskt ett direkttal i TV till den israeliska nationen och lät så övertygande att han bidrog till Netanjahus fall.Och så kom den israeliska vänstern till styret under en kort period.


Den nuvarande försvarsministern Ehud Barak ledde Israel den gången. Men både han och Bill Clinton åkte på den stora pumpen: trots långtgående israeliska eftergifter, inbegripet en delning av Jerusalem, och en närmast fullständig reträtt från Västbanken, nappade inte PLO på utspelet och Yassir Arafat besvarade det med att kasta mera olja på den palestinska elden och på de gamla terrormetoderna. Barak miste makten snabbt därefter och i stället tog en annan skepnad över i Israel, Ariel Sharon.


ÄR VERKLIGEN OBAMA beredd att ta risken att liknande manövrer idag också slår fel? Han har inga belägg för att de nuvarande PLO-ledarna tänkt om, men alla som har ögon att se med kan konstatera att de inte är särskilt intresserade av fredsförhandlingar, vilket är begripligt, för de har inte hemfrid med Hamas och de kommer ju inte att kunna lösa Gazaproblematiken. Blir det “fred” så kommer den enbart att gälla vissa delar av Västbanken.


Summa summarum, om Obama anser att Netanjahu måste sättas på plats, är steget inte långt till att israelerna börjar se på USA i ett helt annat ljus än nu. USA håller på att gå över en röd linje och israelerna kan reagera genom att slå bakut om det vill sig riktigt illa. Det finns krönikörer som säger att nu ökar risken för att Israel kommer att ta itu med kärnvapenhotet på egen hand utan att fråga USA om lov. Så snart den röda linjen börjar blinka kan israelerna agera oberäkneligt. De har gjort det förr. Senast, när förre premiärministern Ehud Olmert bestämde sig för att sätta hårt mot hårt mot Irans skyddsling och förlängda militära arm i Libanon, Hizballah-rörelsen. Det var sommaren 2006.


Olmert beordrade invasionen som ett svar på Hizballahs många provokationer vid gränsen. Han gjorde det fast den israeliska armeen inte alls var vältränad eller tillräckligt förberedd.


NÄR ISRAELERNA SLOG tillbaka den arabiska truppinvasionen från flera olika håll våren 1948 gjorde man det med tjeckiska och ryska vapen. Man hade ingenting amerikanskt i arsenalen. Och när ryssarna bytte fot mot Israel, skaffade sig israelerna franska vapen och franska jetjaktplan. De bidrog till Israels emfatiska seger i junikriget 1967. När Charles de Gaulle sedermera vände sig mot Israel ungefär som Obama gör nu, fick israelerna tillgång till några av USA:s bästa vapensystem. Kan man tänka sig att Israel skulle kunna bryta med USA, hellre än att böja sig för diktat från Obama?


I teorin kan man tänka sig en sådan utveckling. Men Netanjahu skulle nog dra sig för detta länge och väl. Han har ju alltid varit mycket USA-orienterad. Och mycket har hänt sedan Richard Nixons och Henry Kissingers dagar. Israel har faktiskt idag en del vapensystem som är bättre än vad amerikanerna kan erbjuda. Israel är inte alls så beroende av USA som man alltid gör gällande. Men det är sant att sådant vill ledarna i Israel helst inte testa. Man vill inte heller hamna i ett krig utan ett säkert ammunitionsflöde, och det kan bara amerikanerna bistå med.


Obama kritiseras för övrigt hårt i USA för sin behandling av Netanjahu och för den parallella och anmärkningsvärda undfallenheten mot Iran. Det är alltså inte givet, vem som kommer att hamna i mest blåsväder längre fram, Netanjahu eller Obama. Palestinierna gör nog ett misstag som bara sitter på gärsgårn och tittar på, och tror att de inte behöver göra något själva.


Se andra artiklar om den amerikansk-israeliska krisen på min hemsida,  www.dickhaas.com
@ @ @ @ @ 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar