Ur djupen - De profundis

Något som aldrig hänt mig förr, hände natten före min svåra operation. Det var i oktober ifjol. Jag hade fått diagnosen: tumör i matstrupen och magsäcken. Och läkarna på Hadassah-sjukhuset i Jerusalem sade: - Ingen tid att förlora, vi måste operera dig tämligen omgående.

Kvällen före operationen lade jag mig mycket tidigare än normalt, redan vid 22-tiden. Jag var psykiskt utmattad och mycket nedslagen.

Somnade snart, men vaknade mitt i natten, kring fyra, och gick ut i köket och drack lite vatten. Och så hör jag rösten, stående vid diskbänken. Det var inte min röst. Men i min förtvivlan hade jag på något sätt bottenskrapat mig själv och bad intensivt om hjälp.

Som om jag fallit ner i min egen brunn och börjat rota i bråten längst ner i botten. Jag kämpade med stenarna och gjorde en sorts omedveten och hjälplös inventering av mitt eget bottenskrap.

Då plötsligt hör jag rösten som säger:

- Vad du än vill, innerst inne, du kommer att få hjälp. Om du helst vill dö, kommer vi att hjälpa dig dö, vi kan till och med garantera ett rätt intressant litet jobb i nästa liv. Om du däremot gärna vill leva och kommer att kämpa för livet, kommer vi att hjälpa dig, var så säker. Du kommer rentav att få nya uppgifter i det här livet. Du väljer, men vi kommer att finnas i bakgrunden!

Jag var helt överrumplad. För det första, därför att jag visste att jag aldrig hört rösten förr, och den lät så naturlig. Det fanns liksom ingenting att ifrågasätta. Och jag kände mig plötsligt alldeles lugn och greps av en befriande glädje.

Jag var så överväldigad av kasten i mitt inre, att jag genast satte på datorn för att skriva om upplevelsen.

Men jag kom inte långt, jag var för utmattad. Insåg samtidigt att jag måste berätta om rösten och skriva om andra saker än dagsjournalistik, om jag klarade operationen. Och ta upp annat och nytt i en helt ny blogg av mera subjektiv karaktär. 

På morronen for jag full av tillförsikt till sjukhuset. Jag visste inte då att operationen skulle komma att pågå i nästan tio timmar. Att den skulle bli så lång och komplicerad visste inte läkarna heller på förhand.  

Det slog mig på vägen till sjukhuset att man är mindre ensam än man tror i de allra svåraste ögonblicken.

Påmindes också om något jag läst i en aggadah. Var det i traktaten Berachot ( Välsignelser ) - den som inleder hela den väldiga talmudiska litteraturen? Eller var det en annan traktat, kanske Suckot eller Shabbat? Kom inte ihåg det, men mindes orden: 

Guds röst är fullt hörbar oavbrutet. I varje sekund går rösten från den ena änden av universum till den andra.

Vi hör inte rösten för det mesta, för vi är helt enkelt inte på samma våglängd. Men när man röjer bråten i den egna själen och baxar bort de värsta stenarna i den egna brunnen, när du står ansikte mot ansikte med kalla fakta nere i botten, fakta, som du vet är dina fakta, och att det inte längre lönar sig att tro något annat, då hör man plötsligt rösten som ekar försynt genom alla världar.

Det kan hända att rösten låter som din egen röst eller att den är mycket lik din egen röst. Men du tiger, och det är en annan röst inom dig, som du förstår har facit på hand, och som på sätt och vis är mera du än du själv.

Rösten var inte bara allvarlig. Den skojade litet med mig. "Du kommer att få ett rätt intressant litet skrivjobb i nästa värld, det kan vi garantera."

Hur omfattande och långvarigt jobbet skulle bli i den kommande världen, om jag valde döden, det sade rösten ingenting om, som om budskapet var: det finns gränser för all nyfikenhet. Och jag uppfattade det också så. Jag hade fått veta precis det jag allra helst ville höra. Jag skulle få hjälp, hur det än gick. 

Vid niotiden nästa morron låg jag redan förberedd på den rullsäng som skulle föra mig in i operationsrummet. Mina bägge döttrar var med mig och jag försökte lugna dem och jag kände, tyckte jag, helt omotiverat, en stor glädje över att ha fått uppleva en så märklig natt, olik alla andra nätter i mitt liv.

Jag förstod plötsligt för första gången kung Davids böner och lovprisningar, att bli hörd ur de djupaste djupen och de värsta trångmålen. Han kom gång på gång ut i livet och ljuset igen, ut ur brunnen. Det högst privata uttåget ur Egypten! Det passar så bra. För ordet Egypten på hebreiska, Mitzrajim, innehåller också roten, meitzarim eller "trångmål". Vi tog oss bokstavligen ut ur vårt trångmål under flykten från Faraos Egypten. 

I väntan på operationen hade jag fått en särskild injektion i ryggmärgen som skulle garantera att hjärnan var helt bortkopplad från resten av kroppen, redan på väg in i operationsrummet. Varför? Jo, det har man kommit på, att bortkopplingen gör att man inte minns en enda liten detalj om hur det såg ut i operationsrummet och man skulle inte heller minnas något om operationen, så länge den pågick. Och utan minnen, inga trauman. Ganska fiffigt.

Men jag kom ihåg rösten före operationen, den som hade varit obegripligt nära och som gett mig tröst i en av mina svåraste stunder. Och jag lovade mig själv: om jag ska skriva om annat än nyheter och på en annan blogg, så måste jag börja med rösten. 

Man måste alltså inte skrika och höja armarna mot himlen och tro att det är den enda formen av bön. Vill man vaska fram rösten som går från en ände av universum till den andra, måste man snarare tränga ner till botten av den egna själen. När all bråten undanröjts, hör man rösten, ren och klar. Den kommer alldeles av sig själv i sådana lägen, för du är äntligen på rätt våglängd.

@ @ @ @ @

19 kommentarer:

 1. Tack för att du delade med dig av en erfarenhet och lycka till med din nya blogg!

  / Imagine

  SvaraRadera
 2. Tack för att du delade med dej av denna högst personliga upplevelsen av "Gudsnärvaro" i en mycket svår situation. Trösterikt !

  SvaraRadera
 3. "Och jag lovade mig själv: om jag ska skriva om annat än nyheter och på en annan blogg, så måste jag börja med rösten"

  Shalom över ditt skrivande här, Dick, och tack för berättelsen De profundis. //Dag Sr

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt! Tack Dick för att du uträttar större ting än vad du själv tror genom denna upplevelse.

  SvaraRadera
 5. Jag vill tacka dig för vad du skriver om Israel och områdets politik. Som svensk matas man dagligen av desinformation och vinklade nyheter, till Israels nackdel naturligtvis. Men ändå kan det skönjas en viss ljusning i rapporteringen, nu senast om diasporan i Malmö. Det finns hopp för Sverige trots allt.
  Denna nya blogg kommer jag också följa. Fattas bara eftersom man genom dig får en glimt av den andra sidan... kanske inte så mörk som man tror?
  Ulf Gustavsson

  SvaraRadera
 6. Tack för Din personliga delgivning! Gud är god och omtänksam. Dina nyheter är också viktiga som motvikt till den filtrerade och tillrättalagda rapportering vi får i svenska massmedia. Christer Ö

  SvaraRadera
 7. Så intressant att få följa dig på bloggen.
  Ur djupen ropar jag till dig Herre!

  Du drog mig ur fördärvets grop ur den djupa dyn och satte mina fötter på en klippa.

  Daniel i lejongropen blev räddad !!

  SvaraRadera
 8. All trösts G-D, han tröstar oss i all vår nöd, så att vi kan trösta dem som är i nöd med den tröst vi själva får av G-D.

  Tack för ditt skrivande, och lycka till!

  häls, Thomas L.

  SvaraRadera
 9. Tack Dick för att du har delat denna starka upplevelse av Guds närvaro. - Var välsignad i ditt nya uppdrag. Herren har alltid något nytt i beredskap om vi röjer bort allt oväsentligt i våra liv. Vi vet inte vad som väntar bakom hörnet. -:)

  SvaraRadera
 10. Tack för att du delade med dig av denna starka upplevelse! Vi har följt dig på "Nyheterna" och nu denna. hade glatt oss att få dig som guide 28/2 - 7/3 men så blir det tydligen inte. kanske vi ändå kunde få träffa dig.
  Var välsignad!
  Inga-Lise & Bertil Albertsson

  SvaraRadera
 11. Tack för att du delade med dig av denna starka upplevelse! Vi har följt dig på "Nyheterna" och nu denna. hade glatt oss att få dig som guide 28/2 - 7/3 men så blir det tydligen inte. kanske vi ändå kunde få träffa dig.
  Var välsignad!
  Inga-Lise & Bertil Albertsson

  SvaraRadera
 12. Mycket intressant Dick och stort Tack för att du delar med dig. Ditt skrivande gör en skillnad!
  Önskar Dig fortsatt god bättring och all gott,

  SvaraRadera
 13. Tack Dick ! Mycket intressant läsning.

  Var välsignad!

  Pentti Tuononen

  SvaraRadera
 14. Ikväll har jag återigen läst ditt vittnesbörd och det är en stor och mäktig upplevelse du fått vara med om! Inte bara det, utan det talar också om vilken stor och mäktig G-d vi har som ser till sina barn i nöden. Allt gott i fortsättningen och ett stot Tack för dina sakliga och balanserade nyhetsrapporter från Israel. De behövs verkligen för att uppväga all desinformation i den här tiden!
  E-B

  SvaraRadera
 15. כול הכבוד!
  כול טוב!
  שרה וסטפן


  יהיה אשר יהיה

  SvaraRadera
 16. Tack så mycket för att du ville dela detta med oss.
  Iréne

  SvaraRadera
 17. Tack Dick för ditt vittnesbörd om Rösten! Det tycker jag var lika gripande som New York Times artikeln du har översatt!
  Shalom från Olof

  SvaraRadera
 18. Tack, innerligt tack, att Du delar denna upplevelse med oss. Du förstår förstås hur viktig Du är för oss, vi som matas med filtrerade nyheter, vilka alltid misskrediterar Israel , landet vi älskar och alltid längtar till.
  Am Jizrael Chai.
  Sven B.

  SvaraRadera