Sjövett...

- Israelerna kommer att stoppa oss i koncentrationsläger, sade Greta Berlin, en av de ombordvarande arrangörerna för de nio fartygen som ska försöka bryta den israeliska bojkotten mot det islamiska Hamas-styret i Gaza.

Uttalandet är förstås helt hämtat ur luften, men summerar ganska väl hur man tänker ombord och hur långt bort de 700 protestanterna befinner sig från realiteterna. De kunde eventuellt också använda devisen:

“Allt som inte är propaganda kan alltid bli propaganda.”

Fartygen fick inom parentes sagt inte ankra i någon cypriotisk hamn på vägen söderut och det välkomnade man i Israel som ett bra och sansat steg. En hel hoper israeliska intellektuella med vänsterstuk --- anförda av tidningen Ha´aretz redaktion --- menar att det vore tämligen harmlöst för Israels del om myndigheterna och flottan bara släppte igenom alla protestanterna till staden Gaza och lät dem prata av hjärtans lust och sedan se om någon av dem skulle våga begära av Hamas att de fick träffa den kidnappade israeliske soldaten Gilad Shalit, som suttit i isoleringscell i tre år och elva månader hos Hamas utan möjlighet att se vare sig representanter för Röda korset eller FN, och givetvis inte vänner och anhöriga. Vore det inte rätt humanitärt och riktigt, om exempelvis Henning Mankell eller någon annan svensk begärde ett sådant möte, nu när de ömmar så för de förtryckta? Det vore väl ett sant lackmuspapper på deras medkänsla om de fördelade gracerna åt alla håll. Men det kräver förstås att Mankell och alla de andra släpps in. Och att han och de andra är resonabla, vilket kanske inte har bevisats i dagsläget.

Tills vidare lyssnar inte myndigheterna i Israel på det örat: man tror att ett insläpp kommer att bana väg för alla möjliga sorters försök till smuggling sjövägen, längre fram, inräknat vapenleveranser. Som en påminnelse om verkligheten avlossade “någon” palestinsk grupp ännu en raket mot sydvästra Israel natten till fredagen. Raketen slog ner i staden Sderots industriområde ca sex km norr om Gazaremsan. Den förstörde delvis en liten fabrik, men där fanns ju inga människor på natten, så ingen person kom till skada. Israel har erbjudit sig att skicka förnödenheterna ombord på de nio fartygen landvägen till Gaza. Men de ombordvarande vägrar förstås. Det här är den stora kraftmätningen om rubrikerna. Men alla, som bör veta, vet också, att den humanitära hjälpen ombord är mycket liten och betydelselös jämfört med transporterna av livsmedel, drivmedel och mediciner som förs till Gaza från Israel varje vecka landvägen.

Den mänskliga lasten med mediafolket som kuliss likt en modern grekisk gråtkör med videokamerorna i högsta hugg i stället för de traditionella lyrorna och flöjterna är den långt viktigare lasten. På tal om bojkotter.
Av någon anledning är det svårt att engagera sig för jippot till sjöss, så länge de israeliska soldaterna uppträder artigt och inte låter sig provoceras. Om det nu blir så att de till sist måste eskortera protestanterna till Ashdod, får vi hoppas att de sköter sig och använder förnuftet, som de blivit tillsagda att göra.

Stan har inga koncentrationsläger.

Blir Mankell eller någon annan person stökig vid ankomsten, förs de direkt till den internationella flygplatsen mellan Tel Aviv och Jerusalem och flygs hem. Brukar de våld, kan det bli några timmar i finkan. Eller rentav, helt plötsligt, ett möte med den publicitetstörstande israeliske presidenten. Tänker inte nämna honom vid namn. Vet faktiskt inte vad som är värst: att bli fängslad några timmar eller tvingas konversera honom, presidenten, vill säga.

Ovanstående är den andra förhandsrapporten om en av vår tids snedaste politiska jippon. Kära läsare, säg bara till, om det önskas fler rapporter. Jag är inte oresonlig.

Vänliga hälsningar.@ @ @ @ @

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar